Lok lik oh Lok lik
Aku
ditugaskan untuk buat kajian fasal kuih Lok Lik. Pernah dengar kuih Lok lik?
Aku pun baru dengar. Lok lik ni sejenis kuih tradisional Terengganu. Memang
pure Terengganu. Susah tau nak cari kuih ni sekarang.. Endanger Species. Lok lik
oh lok lik di mana engkau lok lik, rupanya di Pasar Payang banyak. Biasanya
orang lama-lama yang tahu fasal kuih ni.
Hari
ini aku cari maklumat fasal kuih tu sampai ke Pasar Payang. Pencarian maklumat
fasal kuih ni dah bermula sejak bulan lepas dengan menggunakan Google tapi tak
banyak sangat info dapat jadi aku kena turun padang eh, pasar untuk cari kuih
tu. Jadi hari ni baru aku dapat tengok secara live, merasa, dan makan kuih
tersebut. Akhirnyaa… 👀
Yeay! Jumpa pun kuih Lok lik |
Bahan asasnya adalah beras, gula merah dan kelapa. Cara nak buat macam ni ya tuan-tuan
puan-puan, mula-mula ambil beras padi muda (biasanya beras pulut) dan rendamkan
sampai lembut dulu sebelum goreng. Lepas lembut, goreng padi tu, tumbuk padi
pakai lesung kayu (peralatan zaman dulu), buang kulit. Ulang proses tu sekali
lagi sampai jadi serbuk beras. Lepas tu, campur serbuk beras tu dengan gula
merah kemudian baru campur dengan kelapa. Itu cara orang dulu-dulu buat.
Pada
zaman dulu, kuih ni dikaitkan dengan peristiwa musim menuai padi, kenduri kahwin,
pesta pantai, pertandingan memasak dan tengok persembahan makyung, rodat.
Terima kasih kepada Kak Naa dengan Kak Tom kerana sudi berkongsi maklumat dan
cerita yang berharga ni.
Lepas
dapatkan serba sedikit maklumat fasal kuih lok lik, aku pusing 1 pasar tu untuk
tengok-tengok dan korek maklumat lagi kalau boleh sampai ke lubang ketam. Ada
yang bagi kerjasama, ada yang lari, ada yang malas nak layan, macam-macam lah.
Akhirnya aku jumpa seorang mak cik yang expert in bab-bab kuih tradisional ni.
Aku tak sempat nak bagi salam, tengok-tengok mak cik tu dah cabut pergi toilet.
Ok takpe, aku tunggu je lah. Nak dekat ½ jam mak cik tu pergi jamban, tak
balik-balik jadi aku pun baliklah. Kata jiran kedai sebelah, mak cik tu payah
sikit nak share resipi. Entahlah, kalau nak secret-secret sangat resipi ni baik
buka kedai secret recipe. Hmm, sedapnya kek coklat yang ada banana tu.
Walaupun
pergi pasar je pun, ini satu pengalaman yang menarik bagi aku. Seronok tau
dapat tengok kehidupan, aktiviti penduduk tempatan ni. Dapat belajar benda baru
dan general knowledge. Dah sampai pasar takkan cuci mata dengan catat info je,
mestilah beli sikit, sikit je.. hihi. Kuih lok lik sebekas, dodol dengan
keropok binjai kegemaran mak aku.
Comments
Post a Comment